title

ASANSÖR UYGULAMA PROJESİ

Binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet vermek amacıyla monte edilecek olan ve avan projede asgari gereklilikleri belirlenen asansörün tasarım sonucu imalat ve montaj detay bilgileri, çizim, teknik özellikler ile hesaplamalardan oluşan ve elektrik mühendisi veya elektrik-elektronik mühendisi ve makina mühendisi tarafından müştereken hazırlanan mekanik tesisat projesidir.

Asansör uygulama projesi nihai projedir. 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren asansörlerin tasarımında uygulama projesi çizilmek zorundadır. Uygulama projesinde yapılan hesaplar şunlardır;

  • Ray mukavemet hesabı
  • Halat hesabı
  • Tahrik yeteneği hesabı
  • Kuyu tabanına etkileyen kuvvetlerin hesabı
  • Kolon hattı hesabı
  • Aydınlatma hesabı
  • Gerilim düşümü hesabı

Asansör Uygulama Projesi;

  1. Yapı/bina tasarımının ruhsat makamı tarafından onayı ile birlikte asansör uygulama projesi bina yaptırıcısı ile sözleşme imzalamış olan asansör monte eden tarafından hazırlanır veya hazırlatılır.
  2. Asansör uygulama projesinin hazırlanmasında avan projede belirtilen gereklilikler esas alınır. Ancak yapı/bina tasarımından kaynaklanan zorunlu hukuki kısıtlamalara ilişkin değişikliklere dair bilgilerin asansör uygulama projesinde belirtilmesi asansör monte eden tarafından sağlanır.
  3. Asansör uygulama projesi, ulusal imar mevzuatında belirtilen ve konu ile ilgili olan meslek disiplinleri içerisinde yer alan yetkili mühendislerce müştereken hazırlanır.
  4. Asansör uygulama projesinde, bu projeyi hazırlayan yetkili mühendislerin adı ve soyadı, yetki belgesi kayıt numaraları, sicil numaraları ve ıslak imzaları yer alır.
  5. Asansör uygulama projesi, kontrol ve onay işlemleri için montaj öncesi asansör monte eden tarafından ruhsat makamına sunulur. Ulusal imar mevzuatı gereği kamu yapılarında/binalarında avan proje onaylandıktan sonra asansör uygulama projesinin ruhsat makamınca onayı aranmaz.
  6. Ruhsat makamı tarafından kontrol edilerek onaylanan asansör uygulama projesine uygun montaj ve imalat asansör monte eden tarafından yerine getirilir.

ASPA İNOVASYON ve MÜHENDİSLİK, TAM KALİTE GÜVENCESİ MODÜL H, CE, ISO:9001 ve HİZMET YETERLİLİK BELGELERİNE SAHİPTİR.